[CYBERDYNE MAGAZINEN LOGO]

Tämä sivu on suomeksi, koska itse lehtikin on suomenkielellä

CyberDyne Magazine Online


** Viimeinen CyberDyne Magazine julkaistiin 1.8.2000 **

LEHDEN HISTORIA

CyberDyne Magazinen ensimmäinen numero julkaistiin 18.03.94. Samana päivänä oli myös purkin 1-vuotis synttärit. Kaksi ensimmäistä numeroa julkaistiin softalla, jonka oli koodannut Pasi Örn, eräs purkin käyttäjistä. Hänen innostuksensa laannuttua toinen purkin käyttäjä ja hyvä ystäväni, Antti Niskanen otti tehtäväkseen uuden softan koodauksen. Tuloksena syntyi ohjelmakokonaisuus, jonka muodostivat Magaread ja Makemaga. Ohjelman kehityksen historiasta myöhemmin tällä sivulla.

CyberDyne Magazinen vastaavana päätoimittajana toimi alusta alkaen Janne Silvo ja päätoimittajana Antti Niskanen. Aluksi satunnaisesti juttuja kirjoittanut Miika Karpin ylennettiin myöhemmin vakituiseksi toimittajaksi. Erinäisiä freelancereita on myös mahtunut matkan varrelle. Alunperin lehden piti ilmestyä kerran kuukaudessa, mutta syksyllä -95 teimme periaatepäätöksen luopua tästä tavasta. Päätimme, että lehti ilmestyisi jatkossa 6 kertaa vuodessa. 1.1.99 teimme jälleen muutoksia ilmestymisajankohtiin, mutta säilytimme edelleen 6 numeroa / vuosi. Lehti ilmestyikin tämän jälkeen aina elokuuhun 2000 asti parillisen kuukauden ensimmäisenä päivänä, pois lukien joulukuun numero, joka ilmestyi 15. joulukuuta. Lehden viimeinen numero julkaistiin tiistaina 1.8.2000, ja se oli järjestyksessään 40.

  • Magan historiikki - 30 julkaistua numeroa takana
  • Kuvakokoelma CyberDyne Magazinen 5-vuotisjuhlista
  • Toimituksen jäähyväispuheet 1.8.2000
  • CyberDyne Magazinen levikki vuosina 1994-1999
       (sininen=CyberDyne BBS:sta ladattu, punainen=netistä ladattu)

    OHJELMISTON HISTORIA

    CyberDyne Magazinen lehtisofta, eli Makemaga ja Magaread valmistui korvaamaan entisen softan sen "kaaduttua". Kuulemani mukaan kyseisellä softalla lehden kasaaminen valmiista artikkeleista saattoi kestää useita tunteja, joten vanhan softan kaatumiseen saattoi olla syynä myös laiskuusteknilliset tekijät. Joka tapauksessa tulin ehdottaneeksi SysOpille, että minähän voisin koodata uuden, paremman softan vanhan tilalle, niin saataisiin CyberDyne Magazinea julkaistua enemmän kuin siihen mennessä ilmestyneet kaksi numeroa. Eipä aikaakaan kun Janne oli ilmoittanut asiasta koko purkin käyttäjäkunnalle, ja siitäkös syntyi sopivat paineet joiden alla ohjelmaa oli kiva hiki hatussa vääntää. Lisäksi tein ohjelman C-kielellä, jota en ennen ollut juuri lainkaan käyttänyt. Mutta toimiva siitä kaikesta huolimatta tuli.

    Lehtisoftan toimintaperiaate on seuraava: Artikkelit kirjoitetaan tekstitiedostoiksi, jotka paloitellaan parinkymmenen rivin mittaisiin sivuihin. Näihin voidaan lisätä jollain ANSI-editorilla väriä ja kuvia, ja valmiit sivut tallennetaan ANSI-muodossa. Kun artikkelit ovat valmiita, kirjoitetaan skriptitiedosto, jossa määrätään sivujen jakautuminen artikkeleihin sekä niiden järjestys, sekä artikkelien otsikot. Kun kaikki on valmista, ajetaan Makemaga-ohjelma, joka kasaa ANSI-tiedostot yhdeksi lehtitiedostoksi skriptitiedoston mukaisesti. Lehteä luetaan Magaread-lukuohjelmalla, joka toimitetaan lukijoille valmiin lehden mukana.

    Softan eräs heikkous on, että syntyvät lehtitiedostot ovat mielettömän isoja - 70 kilon ZIP-paketista saattaa purkautua yli 500 kilon MAG-tiedosto. Olenkin paraikaa yrittämässä saada tehtyä uutta versiota lehtisoftasta (tuleeko sen nimeksi MakeMaga 2.00 vaiko Maga96, siitä en ole vielä varma), jossa tulee olemaan sisäänrakennettu tiedonpakkaus, joka pienentää tiedostokokoa huomattavasti. Samalla aion poistaa MAG-tiedostoformaatista tyhmän 255 sivun rajoituksen (vaikka tuskin mikään lehti kasvaa niin isoksi). Tämä uusi versio tulee valmistuttuaan olemaan freewarea.

    Text by Antti Niskanen

    SISÄLTÖ

    Lehdessä olevat artikkelit käsittelevät lähinnä tietokoneisiin liittyviä asioita, mutta on mukana myös juttuja luonnontieteistä ja elokuvatähdistä. Tarkoituksena on tarjota lukijoille myös erilaisia testejä silloin tällöin. Ehkäpä mielenkiintoisin ja hauskin näistä testeistä on ollut diskettitesti, jossa levykkeet joutuivat koville mm. uunissa. Halutessasi voit lukea tämän artikkelin lehdestä numero 11/94. Toinen ehdottomasti tutustumisen arvoinen testi löytyy lehdestä 12/97. Siinä CD-levyt joutuivat kovalle koetukselle muun muassa hiekkalaatikolla ja tärpätissä ollessaan ..

    Jokaisessa numerossa ilmestyviä palstoja ovat nykyisin :

    * Vitsipalsta
    * Tietokilpailu
    * Pakinapalsta
    * Ottaako päähän? Potuttaako?
    * Mielenkiintoisia WWW-osoitteita
    * Juttuja elokuvatähdistä
    * Uusimmat kuulumiset luonnontieteistä

    Erityismaininnan ansaitsevat artikkelit:

    * ASMQRSSI.ZIP

    Vuosien 1994-1996 aikana julkaistu ASSY-ohjelmointikurssi. Palstaa on kirjoittanut Antti Niskanen ja kaikki esimerkit ovat uusia - eivät siis mitään kopioita jostakin toisesta kirjasta.

    * ABBORRE_1997.ZIP

    ZIP-pakattu (html-formaatti+kuvat) matkaselostus päätoimittajien tekemästä Ahvenanmaan reissusta kesällä 1997. Voit myös lukea jutun onlinena napauttamalla tästä.

    * NUUKSIO_1995.ZIP

    ZIP-pakattu (html-formaatti+kuvat) matkaselostus päätoimittajien tekemästä eräretkestä Espoon Nuuksioon syksyllä 1995. Jutun online-version löydät täältä.

    * NUUKSIO_1998.ZIP

    ZIP-pakattu (html-formaatti+kuvat) matkaselostus päätoimittajien tekemästä toisesta eräretkestä Espoon Nuuksioon kesällä 1998. Jutun online-version löydät täältä.

    * ITIS.ZIP

    ASCII-muotoinen matkaselostus päätoimittajien tekemästä vaellusreissusta Zell am Seehen, Itävaltaan syyskuussa 1999. Jutun online-version löydät täältä.

    LEHDET

    * Vuosikerta 1994 (7 numeroa)

    * Vuosikerta 1995 (5 numeroa)

    * Vuosikerta 1996 (6 numeroa)

    * Vuosikerta 1997 (6 numeroa)

    * Vuosikerta 1998 (6 numeroa)

    * Vuosikerta 1999 (6 numeroa)

    * Vuosikerta 2000 (4 numeroa)


    MAGA1994_2000.ZIP - Sisällysluettelo 1994-2000

    -----
    Viimeisin päivitys 17.01.05

    Takaisin Janne Silvon kotisivuille

    Copyright © 1994-2005 Janne Silvo