Magan historiikki - 30 julkaistua numeroa takana


Ensimmäinen muistikuvani CyberDyne Magazinesta on vuoden 1993 lopusta, kun silloinen aktiivikäyttäjä Pasi Örn soitteli ahkerasti purkkiin ja alkoi ehdottelemaan jonkinlaisen disketti- tai purkkilehden julkaisemista. Aluksi pidin ideaa aivan mielettömänä, mutta tarkemmin sitä harkittuani siinä tuntui olevankin järkeä. Halusin purkkini erottuvan massasta, ja tämä oli mielestäni mitä mainioin idea. Olin vasta vajaan vuoden ikäinen SysOp, mutta en antanut sen häiritä sen enempää.

Lehden nimeä pohdittiin pitkään ja erilaisia ehdotuksia oli esillä. En kuitenkaan tarkasti enää muista ainuttakaan muuta ehdotusta kuin nykyinen CyberDyne Magazine. Nimeen haluttiin mukaan ainakin purkin nimi ja sana Magazine tuntui istuvan sen perään oikein mukavasti, joten päätimme ottaa sen käyttöön. Purkin 1-vuotis synttärit olivat 18.03.94, ja saimme kuin saimmekin ensimmäisen numeron juuri tuolloin ulos. Pasi koodasi lehtiohjelman Turbo Pascalilla. Itse lehden kasaaminen sillä vaati kuitenkin huomattavasti enemmän aikaa ja erityisesti vaivaa kuin nykyuinen versio. Siinä jokainen ANSI-tiedosto piti laittaa käsipelillä ohjelmakoodiin. Lehteä saatiin julkaistua kaksi numeroa, jonka jälkeen Pasi ilmoitti homman vievän liikaa hänen aikaansa. Tämä oli luonnollisesti täysin ymmärrettävää, mutta ikävää kuitenkin. En nimittäin itse pystynyt jatkamaan lehden tekoa, sillä en omistanut edes TP:tä. Ilmoitin asiasta purkista, ja ajattelin lehden olevan kuollut ja kuopattu.

Lehden pelastajaksi tuli kuitenkin viime tipassa Antti Niskanen, joka seuraavassa kertoo omia muistikuviaan tapahtumien kulusta ja ohjelman historiasta.

----------

"CyberDyne Magazinea ehdittiin julkaista kaksi numeroa sen alkuperäisellä softalla, kun se muistaakseni "kaatui" - olisiko se käytännössä osoittautunut liian työlääksi. Minä ehdotin Syssille, että voisin koodata uuden softan. Eipä aikaakaan, kun uutinen oli koko purkin tiedossa, vaikka ehdottelinkin, ettei asiasta pidettäisi mitään suurempaa meteliä. Päätin nimittäin tehdä softan C:llä, jota en vielä ollut juurikaan aikaisemmin harrastanut. Jouduin siis tarttumaan toden teolla ohjelmointiprojektiin, ja parin päivän päästä ensimmäinen versio oli valmis, ja pian tämän jälkeen käytössäkin.

Softan ensimmäinen versio oli todella kiireessä tehty, ja sen kyllä huomasi. Itse magatiedostot olivat hirvittävän isoja - paksuin maga oli muistaakseni yli puoli megaa. Magan sivut kun oli tallennettu yksinkertaisesti kopioimalla videomuistista suoraan tiedostoon. Kukin sivu koostui näin 23*80 merkistä, joista kukin vei kaksi tavua tilaa (yksi merkille ja yksi värille). En itse ollut kovin tyytyväinen tähän järjestelyyn, ja aioin tehdä uuden version mahdollisimman pian.

Aikaa ei kuitenkaan tuntunut löytyvän uuden, paremman magasoftaversion tekemiseen. Kesti monta vuotta ennenkuin palasin jälleen softaprojektin pariin. Silloin pyöräytin kasaan tiedon pakkaus- ja purkurutiinit, hioin vähän magan tiedostoformaattia ja ulos putkahti versio 2.00, joka on nyt käytössä.

Edelleenkään en ole tyytyväinen softaan, sillä tämäkin oli jonkinmoisessa kiireessä tehty. Lähinnä se ilmenee Magaa tehdessä, pakkausrutiini on nimittäin luvattoman hidas. 33 MHz 486:lla keskikokoisen Magan pakkaaminen vei viitisentoista minuuttia - aika heikosti siis verrattuna todellisiin pakkausohjelmiin. Nopeampi pakkausrutiini oli jossain vaiheessa työn alla, mutta sitten kiireet jälleen pakkasivat päälle, enkä saanut sitä valmiiksi. Ehkä alkavan vuoden puolella löytyy jossain välissä aikaa ja innostusta viimeistellä nyt hyvin pitkään keskeneräisenä ollut projekti. Jos jonkin asian olen tässä oppinut, se on etten ikinä aseta ohjelmointiprojekteilleni aikarajaa, edes suuntaa-antavaksi tavoitteeksi. Ne kun tuppaavat pahasti venymään..."

Antti Niskanen

----------

Aluksi kirjoittelimme artikkeleita Antin kanssa kahdestaan. Satunnaiset freelance-toimittajat ovat aina silloin tällöin kirjoitelleet joitakin juttuja lehteen, mutta niiden osuus kaikista kirjoitetuista jutuista on varsin vähäinen. Mutta parempi toki vähän kuin ei mitään! Tarvitsimme kuitenkin kipeästi lisää väkeä toimitukseen, ja niinpä aloimme houkutella silloista luokkakaveriamme, Miika Karpinia mukaan. Näin Miika muistelee toimittajan uransa alkaneen.

----------

"Itse tempauduin mukaan CyberDyne Magaan muistaakseni keväällä 1995. CyberDyneen olin tutustunut edellisenä syksynä eräänä matikan ATK- tunnilla, kun Janne soitteli Sotungin lukion 2400 motukalla purkkiin ja tutustutti minut näin purkkimaailmaan. Mainittakoon tähän väliin, että Janne,Antti ja minä olimme samalla luokalla koko lukion (v.1992- 1995). Jossain syksyn 1994 magoista taitaa löytyä minulle asetetut 50 kysymystä joissa minua esiteltiin. Janne taisi siinä sitten ehdotella, että alkaisin pitää jotain vakituista palstaa magassa. Päädyimme sitten mietinnöissä vitsipalstaan ja päätoimitus myönsi minulle vakinaisen avustajan tittelin. Mistä sitten tulee mysteerinen palstan nimi Nix Nax Nixu - Mixu On Fixu? Sotungin lukiossa minulla oli fysiikan opettajana sellainen mies, joka keksi tilanteesta kuin tilanteesta hauskoja rimmaavia runoja, jotka yleensä alkoivat sanoilla Nix Nax Nixu. Minua kutsuttiin tuohon aikaan ja edelleenkin Mixuksi ja tuohonhan rimmaa loistavasti sana Fixu. Tarkoituksena ei suinkaan ollut keksiä mitään minun egoa kohottavaa palstannimeä vaan rimmaus sattui vaan niin hauskasti, että palstannimi päätettiin pitää. Vastuuta on tullut jutuista enemmän ja olen kirjoitellut ajan mittaan mm.Ottaako Päähän-palstalle, pitänyt HTML-kurssin ja kirjoitellut muutaman artikkelin. Nyt olen kohta ollut tiimissä mukana 4 vuotta ja toivottavasti ainakin vielä saman verran lisää. Sinä aikana minut onkin jo ylennetty toimittajaksi ja ehkäpä himoittavia titteleitä tulee kohta lisää ;). Omasta puolestani toivotan Magalle paljon onnea!"

Miika "Mixu" Karpin

----------

Juttujen aiheet tulevat milloin mistäkin, useimmiten kuitenkin aiheesta, joka kiinnostaa myös itseämme. Tämä on yksi syy, miksi lehdessä ei pahemmin ole peli- tai urheilujuttuja. Musiikkiaiheisten juttujen vähäisyys ei johdu siitä, etteikö aihe kiinnostaisi, mutta emme yksinkertaisesti keksi, minkälaisia juttuja kannattaisi kirjoitella. Jos teillä on joitakin hyviä ehdotuksia, otamme niitä mielellämme vastaan.

Purkissa on ollut jo pidemmän aikaa mahdollisuus antaa palautetta uusimmasta lehdestä. Käymme kaiken saamamme palautteen läpi ja päätämme sen perusteella, kannattaako jonkin juttusarjan tekoa enää jatkaa vai koetammeko keksiä uuden, kiinnostavamman aiheen. Vieläkin antoisempaa on nähdä oma juttu kiinnostavimpien artikkelien joukossa, ja toimituskunnan keskuudessa onkin aina pientä kilpailua siitä, kuka kirjoittaa uusimman numeron kiinnostavimman jutun.

Magan tulevaisuudesta on vaikea sanoa pitkällä tähtäimellä mitään kovin varmaa, mutta todennäköisesti lehden tekoa tullaan jatkamaan yhtä pitkään kuin purkinpitoakin. Omat opiskeluni saan päätökseen parin vuoden kuluttua. Antilla ja Miikalla on vielä armeija suorttamatta, joten saa nähdä mitä sitten tapahtuu, jos kummatkin lähtevät armeijan harmaisiin samaan aikaan. Tämä kuitenkin tapahtuu aikaisintaan parin kolmen vuoden kuluttua. Imuroimalla lehteä ahkerasti vaikutatte parhaalla mahdolisella tavalla lehden tulavaisuuteen ja ilmestyvien numeroiden määrään.

Janne Silvo